Savjeti

KONAČNO OBJAŠNJENJE: EVO DA LI TREBATE PO POTREBI PALITI BOJLER ILI DA BUDE STALNO UKLJUČEN, IZNENADIT ĆETE SE ..!

 

Slično pitanje postavljaju skoro svi, a riječ je o bojleru. A pitanje je: da li će trošiti više struje ukoliko je uključen stalno ili ako se, kad se za toplom vodom ukaže potreba, uključi i sve tako?


Mnogi će na to reći kako je bolje uključenim držati bojler da radi uvijek, budući da se tako stalno dogrijava voda na taj način – bar kako oni kažu. Samo se struja više troši kad se podgrijava voda. Ali, drukčiji je pravi odgovor. Nikolić N. je u oba slučaja pokušao da objasni dinamiku potrošnje struje, kao i obje varijante u kojima radi bojler.
Kaže da je najbolje držati uključenim bojler onda kad je vrijeme jeftine struje, odnosno noću i da se tako svaku noć radi. Ova varijanta važi za porodicu od četiri člana, dok je za samce najbolje da koriste toplu vodu iz bojlera onda kad im je to potrebno i da ga tad i uključe.
Pogrešno je mišljenje da stalno treba biti uključen bojler, zato što ga po podešenoj temperaturi pali termoregulator i navodno se troši manje struja. Osim toga, stalno uključen bojler je i opasnost ukoliko svi sigurnosni sistemi otkažu. Naravno, ima i specijalnih slučajeva ukoliko odlučite nabaviti pametne bojlere koji predviđaju na osnovu algoritma kad će vam zatrebati topla voda.
Kul, zar ne? Oni mogu na godišnjem nivou i donijeti uštedu od 20 posto, a nabavljaju se po malo većoj cijeni. Šta mislite vi o ovome, da li ste ostali kao i mi iznenađeni zbog ovoga ili ne? Ostavite nam vaše cijenjeno mišljenje, dragi naši, tu smo da se družimo kao i uvijek do sad.