Savjeti

HITNO UPOZORENJE IZ DM-A, POVLAČE OVAJ PROIZVOD: “Ni slučajno ga nemojte koristiti, ODMAH GA VRATITE U PRODAVNICU”

Radi predostrožnosti dm drogerie markt iz prodaje povlači proizvod “dmBio Paleo müsli” u pakovanju od 500 grama, s rokom trajanja do 30. maja 2019. godine, piše “Fena”.


Razlog povlačenja je, kako navode, prisustvo tropanskih alkaloida, prirodnih, biljnih sastavnih materija koji se najčešće mogu pronaći u korovu, a čije prisustvo je u ovom proizvodu utvrđeno prilikom interne kontrole.
S obzirom da se u organskoj poljoprivredi ne koriste herbicidi prilikom uzgoja žitarica nije moguće stopostotno isključiti pojavu korova te tako i ovih materija, pojasnili su iz dm-a. Redovnom temeljitom kontrolom površine za uzgoj i preventivnim mjerama minimiziramo rizike.
Trenutno smo u komunikaciji s našim partnerima – proizvođačima, kako bismo saznali kako je unatoč sigurnosnim mjerama moglo doći do kontaminacije, saopćili su. Prisutnost tropanskih alkaloida u hrani, posebno u žitaricama i proizvodima dobivenim od žitarica, nije strana.
Ipak, njihov nivo ne smije odstupati od Europske regulative o maksimalno dopuštenoj granici, jer mogu izazvati blaže zdravstvene poteškoće, poput problema sa vidom, proširenih zjenica, osušenosti usne duplje ili umora. Sve poteškoće su privremenog karaktera.


Preuzeto sa: https://novi.ba